sunnuntaina, syyskuuta 16, 2007

Kokkisota

Kanssa-aterioitsija palasi mökkireissulta mukanaan ylijäänyt paketillinen grillipihvejä. Kylmäketjukeskustelujen jälkeen vakuutuin niiden käyttökelpoisuudesta sen verran, että päätimme järjestää kokkisodan. Yhteen pataan niitä kun ei saisi mahtumaan... 10 pihviä ja kaksi syöjää, tuloksista saadaankin sitten nauttia monta päivää.
















Vasemmalla puolella oma lähtöruutuni, oikealla kanssa-aterioitsijan.
Jälkimmäinen lähti kisaan omalla lempiruokareseptillään, jolla on monta nimeä, sanottakoon sitä nyt vaikka chililihaksi. Olennaista siinä taitaa olla lähinnä se, että chiliä ja pippuria tulee mukaan aivan törkeän paljon. Lopputulos antaa sanalle "tulisuus" ihan uusia merkityksiä.




















Chililiha (4-6 hengelle)
6 marinoitua porsaan ulkofileepihviä
1 iso prk (2,5dl) ruokakermaa
useampi rkl jauhettua mustapippuria (ks. kuva, jossa näkyy ensimmäinen pippurilisäys...)
5-10 chilipalkoa siemenineen
pari tavallista paprikaa
tulista unkarilaista paprikaa
pari 1-kyntistä valkosipulia (n. 5-6 tavallista kynttä)

*Paista pihveihin kaunis pintaväri kuumassa kattilassa (2 pihviä kerrallaan). Laita kattilaan kaikki paistetut pihvit, liharasiaan jäänyt marinadi sekä ruokakerma. Kiehauta.
*Mausta pippurilla ja hienonnetuilla chileillä, lisää pilkotut paprikat. Pippuria voi lisäillä vielä matkan varrella (valmis kastike on mustapilkullista). Anna kypsyä vähän aikaa. Lisää loppuvaiheessa hienonnetut valkosipulit.
*Tarjoa ylikypsäksi keitettyjen perunoiden kanssa. (Ensikertalaiselle kuulemma myös lasillinen maitoa mukaan.)

Kokemuksesta tiedän, että sattuneista syitä en itse kykene vatsaani chililihalla täyttämään. Nostan hattua, jos joku teistä kykenee :D. Siksi tein vastapainoksi hieman erilaista kastiketta, mausteista kyllä sekin, sanottakoon sitä vaikkapa hedelmälihaksi. Ananas mureuttaa lihaa, ja siksi se oli varma aine tässä improvisaatiosopassa. Yleensä kun saan kaiken lihan sitkistymään. Koska tämä kilpailu oli puolueellinen, ja koska arvostan makunystyröiden herkkyyttä, väitän tietysti tätä voittajaksi ;)

















Hedelmäliha (4 hengelle)
4 possun ulkofileepihviä (marinoituja)
Oivariinia paistoon
1 sipuli
loraus vettä
1 prk tomaattipyreetä
loraus appelsiinimehua
4 valkosipulinkynttä
n. 5cm pala inkivääriä
1 pieni tulinen chilipalko
1tlk ananaspaloja
1/2 pss pakastettuja vihreitä papuja
10 tippaa Tabascoa (käytin punaista garlic-versiota)
hyppysellinen mustapippuria
tarjoiluun maustamatonta jogurttia

*Huuhtele liika marinadi pois pihvien pinnasta ja suikaloi pihvit. Hienonna sipuli.
*Kuumenna kattilan pohjalla Oivariinia (tai voita). Kun se on kullanruskeaa, lisää lihasuikaleet, kääntele kunnes pinta on ruskistunut/harmautunut joka puolelta, lisää sipulisilppu. Kun sipuli on kuullottunut vähän aikaa, lisää pieni loraus vettä ja jatka kypsennystä hiljaisella tulella.
*Lisää kattilaan tomaattipyree, appelsiinimehu, valkosipulinkynnet&inkivääri&chilipalko(siemenet poistettuna) hienonnettuna sekä ananaspalat. Säästä ananastölkin mehu mukiin.
*Anna kypsyä hiljaa kuplien jonkin aikaa, vaikkapa kymmenisen minuuttia. Lisää pavut, kuumenna. Maista. Lisää mustapippuri ja tarvittaessa Tabasco. Voit viimeistellä pataa myös mukiin säästämälläsi ananasmehulla.
*Tarjoa maustamattoman jogurtin ja riisin kanssa.

Ei kommentteja: