perjantaina, tammikuuta 04, 2008

Munakoiso ja mystinen juusto

Joulukuussa sain äidiltäni Kreikan-tuliaisiksi juustoa. Vieraat aakkoset eivät kertoneet mitään, mutta tunnusteltuani ja todettuani juuston parmesantyyppiseksi päätin tehdä siitä munakoisovuokaa. Olin juuri maistanut helsinkiläisessä Zorbas-ravintolassa taivaallista munakoisopaistosta, johon samantapainen juusto toi makua. Hiljattain muuten myös Opintoretki elämään-blogissa tehtiin mainion näköistä munakoisovuokaa.

Eiliseen mennessä juuston kittipintaan oli ehtinyt kertyä yhden- jos toisenkinlaista hometta, mutta pienen viipaloinnin jälkeen päätin että kivikovan juuston sisus on täysin kuosissa ja aloitin vuoan kokoamisen näppituntumalta. Lopputulos oli hyvää! Tulee niin harvoin tehtyä yrttimaustettua, välimerihenkistä ruokaa että onnistuessaan sellainen todella ilahduttaa.





















Munakoisovuoka (kahdelle)

keskikokoinen munakoiso
suolaa
n. 170 g jauhelihaa (maistakaa luomua, jos ette vielä ole sitä tehneet!)
persillade-maustesuolaa (persiljaa, valkosipulia, merisuolaa)
rosmariinia
timjamia
n. 1/2 pss (250g) peruna-sipulisekoitusta
1 prk tomaattipyreetä
n. 3 dl raastettua kovaa juustoa (rakenteeltaan parmesanin tapaista)
oliiviöljyä

*Viipaloi munakoiso pituussuunnassa. Asettele viipaleet lautaselle ja ripottele niiden päälle suolaa. Anna munakoison itkettyä hetken aikaa.
*Ruskista jauheliha paistinpannulla, mausta. Käännä levyn lämpö pois ja lisää peruna-sipulisekoitus. Sekoita ja maista, lisää tarvittaessa mausteita. Muista että suolaa ruokaan tulee myöhemmin myös juustosta ja munakoisosta.
*Pyyhi suolaneste munakoisoviipaleiden pinnalta talouspaperilla ja leikkaa viipaleet kuutioiksi. Lisää kuutiot pannulle, sekoita. Sekoita joukkoon myös tomaattipyree sekä juustoraaste. Jätä juustoraastetta hieman myös vuoan pinnalle.
*Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Levitä seos vuokaan ja ripota pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 175°C:ssa noin tunnin ajan.

Ei kommentteja: