tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Caesar-salaatti

En ole aiemmin tehnyt caesar-salaattia, sillä olen hieman arkaillut anjoviksen (tai siis täkäläisittäin kilohailin) käyttöä ruoanvalmistuksessa. Riikan matkalla söin kuitenkin niin hyvää salaattia, että oli pakko kokeilla caesaria kotonakin. Käytin kastikeohjeena Kotikokki-sivuston versiota. Korvasin etikan sitruunamehulla, jota käytin ilmeisesti liikaa sillä lopputulos oli melkoisen hapan. Öljyn lisäsin vispilöiden, sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella kastikkeesta tulisi varmaankin rakenteeltaan majoneesimaisempaa. Muuten maku ja rakenne olivat kohdallaan - tästä on hyvä jatkaa kehittelyä.


















Caesar-salaatti

romaine-salaattia ja keräsalaattia
leipää kuutioituna
valkosipulinkynsi hienonnettuna
katkarapuja

Kastike

1 valkosipulin kynsi
2 anjovisfileetä
1 keltuainen
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl viinietikkaa
1 dl oliiviöljyä (käytin oliivi- ja rypsiöljyä)
3/4 dl parmesanjuustoa raastettuna
valkopippuria

tarjoiluun parmesanjuustoa

*Kuumenna leipäkuutioiden paahtamista varten pannulla tilkka öljyä. Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja leipäkuutiot. Paahda ne rapeiksi.
*Purista valkosipuli, hienonna anjovikset joukkoon ja lisää keltuainen, sinappi ja viinietikka. Vatkaa seos tasaiseksi ja sekoita öljy mukaan vähitellen. Sekoita joukkoon parmesan-raaste, mausta pippurilla.
*Revi salaatinlehdet tarjoilukulhon tai lautasten pohjalle. Kaada kastiketta maun mukaan salaatinlehtien joukkoon. Lisää salaattiin leipäkuutiot sekä katkaravut. Katkarapujen tilalla voit käyttää esimerkiksi broileria tai pekonia. Vuole lopuksi pinnalle parmesan-juustoa.
*Salaattia kannattaa koota tarjolle vain kerrallaan syötävä määrä. Salaatinlehdet nahistuvat nopeasti kastikkeen lisäämisen jälkeen.

3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Hei Konelias Ukki, täällä fanisi Silkka Poka (erästä kaiffariani lainatakseni),

Sauvasekoittimella saa mielestäni juuri oikeanlaisen koostumuksen caesarin kastikkeeseen. Ainekset korkeaan muovimukiin (mulla puolen litran mittatuoppi) ja sauvalla muutama nopea survaus. Siinäpä se.

Seessari on jaloa ruokaa.

Ei mulla muuta taas, moi!

Anna kirjoitti...

Pitää siis kokeilla sauvasekoitettua versiota! Muistelen lukeneeni jostain, että silloin kaiken öljyn voi sekoittaa mukaan jo ennen koneen käyttämistä, onko näin?

Polkkapossu kirjoitti...

Jep. Niin mä ainakin teen.