maanantaina, marraskuuta 24, 2008

Kookoskiisseli

Kiivikeittoon kookosmaitoa kului vain loraus, joten reilu puoli purkillista valkoista nannaa odotti käyttöä. Otin yksinkertaisimman mahdollisen lähestymistavan ja sävelsin kattilassa kookoskiisseliä. Yltiöpehmoisen kookosen makupariksi sopivat kirpeät karpalot. Syntyi hyvä jälkkäri!

Lopputulos oli siis hyvä myös rakenteeltaan, vaikka suurustin kiisselin uhkarohkeasti kaapista löytyneillä perunajauhoilla. Tärkkelysjauhoissa kun on eroja: erityisesti amyloosi- ja amylopektiiniproteiinien pitoisuuksissa (kertoo kirjallisuuskertaus). Tietyt pitoisuudet saavat aikaan sen, että esim. perunajauhoilla suurustettu kiisseli on venyvämpää kuin maissitärkkelyksellä suurustettu, joka vuorostaan on lohkeavaa. Lohkeavuus lienee maitokiisselissä venyvyyttä tavoiteltavampi ominaisuus. Maissikiisseli muistuttaisi siis ehkä enemmän kookoshyytelöä, perunakiisselin rakenne oli ainakin tällä erää viilimäisempi.
























Kookoskiisseli (2 annosta)

3 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
2 rkl (tai pakkauksen ohjeen mukaan) tärkkelysjauhoa suurustukseen
1 rkl ruokosokeria
1/2 tl vanilliinisokeria
pakastettuja karpaloita tai puolukoita

*Sekoita kattilassa kylmään kookosmaitoon kylmä vesi, tärkkelysjauhot sekä sokerit.
*Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Jos käytät perunajauhoa, riittää että näet pinnassa muutaman pulpahduksen - siirrä kattila sitten sivuun.
*Kaada kiisseli jäähtymään jälkiruoka-astioihin. Ripottele pinnalle jäisiä marjoja. Tarjoile haaleana tai viileänä.

4 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

tämä postaus osuu meidän jääkaapin sisältöön loistavasti. olen miettinyt käyttöä avatlle kookosmaitopurkille ja jo kerran pakasteessa lymyilleille karpaloille, joita ei viitsi sinne uudestaan sujauttaa. kiitos Anna!

kiitos myös tärkkelysselvityksestä. olenkin usein miettinyt, mitäs eroa niillä nyt sitten on jos mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Mikään kookoksesta tehty jälkkäri ei voi olla muuta kuin hyvää :)

arleena kirjoitti...

Marjoja pakasteessa ja niiden seuraksi sopivat nämä valkoiset kiisselit. Kevyempää, mutta hyvää.

Anna kirjoitti...

Hyppysellinen: No tämähän oli sitten hyvä sattuma, ole hyvä vain! :)

Rossana: Sä tulitkin jotenkin mun mieleen kun tein tätä! :)

Arleena: Nyt kun tarkemmin mietin, niin olen tainnut joskus lukea sun blogistasi jostakin vastaavasta kiisselistä. Idea on jäänyt mieleen varmasti siitä!