sunnuntaina, elokuuta 09, 2009

Hampparilaakson salaisuudet

Kotitekoiset hampurilaiset ovat haaste. Sämpylöistä, jauhelihapihveistä ja täytteistä saa aikaiseksi hyvän aterian, mutta jotenkin tähänastiset kotihampurilaishetkeni eivät ole onnistuneet tavoittamaan sitä rouhean muhkeaa makua ja fiilistä, jonka ravintolassa saa kunnon hampurilaisannoksen tilatessaan. Toisin oli nyt. Neljän hengen porukalla onnistuimme luomaan burgeriharmonian, joka veti tunnelman hartaaksi.
























Onnistumisen perimmäinen salaisuus on tietysti kokeillekin aina jossain määrin arvoitus, mutta erityismaininnan ansainnevat...
...hyvin vaivattu, tiivis ja yksinkertainen pihvimassa, ronskisti ruskeaksi paistettuina pihveinä.
...hienonhieno sipulisilppu hampurilaisten välissä: kun silpun läpi valuttaa kiehautettua vettä siivilässä, kitkeryys katoaa.
...itsetehty majoneesi, nam!
...paistetut kananmunat.
...kaupan hampurilaissämpylät: ainakaan mun kotikokkitaitoni kun eivät riitä leipomaan yhtä aitoa vehnähöttöä! Sämpylöihin saa makua ja rapeutta, kun puolikkaat käyttää kuumalla pannulla pihvin- ja kananmunanpaiston jälkeen.
...ohessa tarjotut kotitekoiset ranskalaiset.
...itsekasvatettu salaatti ja torilta ostetut luomutomaatit.
...Valion uusi Cheddar-Aamupala- juusto, joka on muuten todella autenttisen makuinen tuote.
























Ranskalaiset ja majoneesi olivat oma osuuteni aterian valmisteluista. Ranskikset olen postannut jo aiemmin, samoin yhden majoneesinkin, mutta ohessa ohje tämänkertaiseen kastikkeeseen.

Sinappinen majoneesi

2 munankeltuaista
2-3 tl dijon-sinappia (karkeaa ja/tai tavallista)
2-3 rkl vaaleaa balsamico-etikkaa
3 dl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
(ketsuppia)

*Sekoita korkeassa, kapeassa kulhossa munankeltuaiset, sinappi ja etikka. (Voit halutessasi lisätä sinappia ja etikkaa ensin vähemmän, sillä voit tarvittaessa maustaa niillä myös valmista majoneesia.)
*Vaahdota seosta sähkövatkaimella ja lisää laitteen käydessä joukkoon öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana. Valmis majoneesi on vaaleaa ja kuohkeaa.
*Mausta suolalla. Voit halutessasi vielä sekoittaa joukkoon myös etikkaa tai sinappia.
*Halutessasi voit sekoittaa valmiiseen majoneesiin ketsuppia, jolloin se sopii erityisen hyvin hampurilaisten välissä tarjottavaksi.

11 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Hyvät hampurilaiset ovat erittäin maukasta ruokaa! Olen pitänyt esimerkiksi Memphisien chimichurrihampurilaisesta.

Epäilen, että noille kaupan hampurilaissämpylöille, joita minäkin olen käyttänyt, tehdään jotain muua kuin nostatetaan pelkästään hiivalla. Ei leivässä kai muuten voi mitenkään olla niin paljon ilmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Oooh, hampurilaisaddikti on täällä ihan kuola suupielessä!
Tein viimeksi sämpylät itse ja ne onnistuivat hyvin, mutta eihän ne niitä autenttisia höttöpullia oikein muistuttaneetkaan.
Enivei, hanpurilainen on kyllä ihana asia!

Anna kirjoitti...

Höttöpullan nostatus on kyllä mullekin mysteeri. Osaisikohan joku kertoa enemmän..?

Omatekoisissa sämpylöissä on ihan eri tavalla makua, mutta kyseessä onkin sitten taas hampurilaiselämys omaa luokkaansa :) Onneksi variointimahdollisuuksia löytyy tälläkin osastolla.

Anni kirjoitti...

Mä olen kerran elämässäni onnistunut tekemään oikeanlaisia höttösämpyleitä hampurilaisia varten tätä Maku-lehden ohjetta käyttäen: http://www.maku.fi/reseptit/resepti/Chili-hodaris%E4mpyl%E4t/1728.html

Tuli ihan oikean näköisiäkin kun ripotti seesaminsiemeniä päälle! Ilmeisesti se on tuo juurinostatus mikä auttaa siihen ilmakuplien määrään...

Ari Makela kirjoitti...

Pastanjauhannan resepti oli ensimmäisiä, jotka löysin. Jatkan googlaamista vielä lisää josko hötön salaisuus paljastuisi.

Sain tästä blogauksestasi pakkomielteen tehdä itse hampurilaisia ja kävin äsken kaupassa.

Sulla on muuten profiilikuvassa hieno levitoiva omena. Kesti vähän aikaa tajuta, ennenkuin ymmärsin millä se pysyy ilmassa.

Anna kirjoitti...

Kiitos linkkivinkeistä!

Ja hauskaa, Ari, että profiiliomena näyttää levitoivalta :D Oikeassa oot, nyt kun katson.

Ari Makela kirjoitti...

Use the Force, Anna.

Lisättäköön vielä sellainen kommentti, että Raholalla on mielenkiintoinen juttu hampurilaisista.

Anonyymi kirjoitti...

Strömsössä tehtiin aikoinaan hampurilaisia ja samalla ohjeella olen tehnyt juuri kaupan höttösämpylöitä vastaavia tuotoksia. Kastike on myös kokeilemisen arvoinen.

http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=1800

Merituuli kirjoitti...

kiitos helposta ja hyvänmakuisesta majoneesin ohjeesta. me laitoimme sekaan vielä hiukan grillimaustetta - nam!

Anna kirjoitti...

Mukavaa että maistui!

Tiina kirjoitti...

Jostain syystä ei ole ikinä käynyt mielessä maustaa majoa ketsupilla, kiitos vinkistä!

Jos on suuri cheddarin ystävä niin kannattaa joskus kokeilla laittaa palanen juustoa (siis ihan oikeeta cheddaria, ei sulatejuustosiivua. tai sinihomejuustoa.) jauhelihapihvin sisään. Se purskahtaa sieltä ihastuttavasti kun pihviä puraisee :)