sunnuntaina, maaliskuuta 14, 2010

Savulohi- ja kasvistäytteiset ohukaiset

No syntyihän sitä blogattavaa viimein! Jonkin-muun-kuin-kotiruokatop5-listan-ikikärkisuosikkien keksiminen vaati hartaan mietintähetken sunnuntaijaffan ääressä. Harras mietintähetki puolestaan vaati tulla käsille viimeistään silloin kun kanssakokkaaja ehdotti, että tänään syötäisiin "vaikka texmexiä", tietämättä mitä juuri tuli sanoneeksi... :D Samaisesta suunnasta lähti sitten mainio idea lettujen paistoon, ja pitkäaikainen kaipuuni savulohen ja piparjuuren pariin täydensi ruokavision täytetyiksi letuiksi.























Näitä olikin ollut tarkoitus tehdä jo pidemmän aikaa. (Ehkä 90-luvulta asti...?) Jotenkin ajatus on oudoksuttanut: miksi uunittaa letut, kun ne voi syödä sellaisenaankin? Vuokakierros teki kuitenkin letuista täytteineen kokonaisuuden, jossa maut olivat tasapainoiset ja täyteläiset. Ihan eri juttu kuin syödä letut ja täyte sellaisenaan! Juustokuorrutuskaan ei ole pahitteeksi, kuten hyvin tiedetään.

Täytetyt ohukaiset (neljä lettukääröä, täytteiden määrästä riippuen 2-4:lle)

Letut:
5 dl maitoa
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa
voita paistamiseen

*Vatkaa kulhossa sekaisin 2,5 dl maitoa, munat, jauhot ja suola. Lisää sitten loppu maito. (Mikäli vatkaat sekaan kaiken maidon kerralla, jää taikinaan helpommin jauhopaakkuja.)
*Anna taikinan turvota n. 15-30 minuuttia.
*Paista taikinasta suurella pannulla ohukaisia. Niitä tulisi syntyä 4-5.























Savulohitäyte:
300 g lämminsavulohta
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa
1-2 tl piparjuuritahnaa

*Hienonna lämminsavulohi haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja piparjuuritahna.























Kasvistäyte:
2-3 sipulia
1 punainen paprika
7-8 jumboherkkusientä
tilkka öljyä
1 tl paprikajauhetta
pieni ripaus chiliä
1-2 tl vaaleaa balsamico-etikkaa
2 tl soijakastiketta
3 rkl maustamatonta tuorejuustoa

*Paloittele sipuli ja paprika, puolita ja viipaloi herkkusienet. Kuullota pannussa öljytilkassa ensin sipulia ja paprikaa muutaman minuutin ajan, kääntele sitten joukkoon herkkusieniviipaleet ja jatka kypsentämistä hetken aikaa. Tarkoitus on, että sienet eivät ehtisi täysin menettää napakkuuttaan.
*Mausta paprikajauheella, chiliripauksella, etikalla, ja soijakastikkeella. Sekoita joukkoon tuorejuusto.























Lisäksi:
juustoraastetta

*Levitä ohukaisille joko savulohi- tai kasvistäytettä tai molempia. Rullaa ohukaiset ja aseta ne vierekkäin voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Anna vuoan olla uunin ylätasossa 225°C:n lämmössä, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Uunitusaika riippuu muun muassa uunistasi ja käyttämästäsi juustosta, mutta se liikkuu jossakin 10-15 minuutin tienoilla.

Ei kommentteja: