perjantaina, helmikuuta 17, 2012

Thaipossua, phoitassua

Helmikuu on maistunut hyvin aasialaiselta, vaikka tassut onkin pysyneet pääosin kotimaan kamaralla. Arkiruokalistalla on ollut vuorotellen jotain thaikkuhenkistä, jotain kinkkihenkistä, jotain pikanuudelihenkistä, jotain thaikkuhenkistä, jotain kinkkihenkistä, jotain pikanuudelihenkistä...

Pikanuudelitkin on hyviä, kun niistä koostaa sellaisen tofu-vihannes-kalakastike-limettihässäkän. Tai on ne kyllä hyviä ihan sellaisenaankin. Nimim. Tiedän mistä puhun. Vaan tänään noustiin leveliä ylemmäs, kun koitti perjantai ja oli aika kaivaa pakastimesta jälleen yksi pala luomupossua.























Tartteeko sanoakaan että thaicurry oli (jälleen) tosi hyvää? Oon ihan innoissani, kun a)jääkaappin on tullut hankittua vaikka mitä purkkia ja pulloa ja b)niitä tulee käytettyä niin paljon, että jopa kuluvat ja tyhjenevätkin joskus. Ja vaikka tässä(kin) ohjeessa oioin valmiin currytahnan ja inkivääritahnan verran, oli perjantaivieraan kommentti nannaa tälle keittiöhengettärelle, joka ei ole koskaan käynyt Aasiassa: maistui kuulemma ihan samalle kuin Thaimaassa! Oujee!

Possucurry thaimaalaisittain (neljälle, alkuperäinen ohje Food.com)

2 rkl maapähkinäöljyä
4 rkl punaista thai-currytahnaa
n. 500 g luomupossun mureaa paistia ohuiksi suikaleiksi leikattuna (ohje suosii käyttämään fileetä, mutta kun lihapalaa oikein hartaasti oikein ohuiksi ja mureiksi suikaleiksi leikattiin, niin hyvä tuli)
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa (Bionan luomu on muuten kokemusteni mukaan parhaan makuista, tykkäsi luomusta tai ei)
2 limetin raastettu kuori
3 rkl inkivääritahnaa
8 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus kuivattua chiliä rouhittuna
3 rkl thai-kalakastiketta
2 tl sokeria
1 pienen parsakaalin nuput
1 tlk minimaissintähkiä huuhdeltuna
kourallinen suolapähkinöitä
2-3 mietoa chilipalkoa viipaloituna
1 pieni nippu korianteria hienonnettuna
1/2 limetin mehu

*Kuumenna pannulla öljy ja lisää currytahna, anna sen kuumentua. Lisää possusuikaleet ja kääntele muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet paistopinnan joka puolelle.
*Kaada joukkoon noin puolet kookosmaidosta, lisää inkivääritahna, limetinkuori ja valkosipuli sekä chili. Laske lämpöä ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes lihasuikaleet ovat mureita. (Kaadoin "puolet kookosmaidosta" siksi, että Bionassa neste ja kerma ovat erottuneet toisistaan. Kun kermaosion lisää vasta lopuksi, on juoksettumisen riski aika paljon pienempi.)
*Lisää kalakastike, sokeri, osa tuoreista chiliviipaleista, loput kookosmaidosta, parsakaalinnuput, suolapähkinät ja minimaissintähkät. Anna kiehahtaa ja kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan, kunnes parsakaali on hieman pehmennyt.
*Lisää tarjoiluvaiheessa keoksi pinnalle hienonnettu korianteri sekä loput tuoreet chiliviipaleet. Purista pinnalle vielä limetin mehu.
*Tarjoa riisin kanssa.

Ei kommentteja: