sunnuntaina, huhtikuuta 29, 2012

Vietnamilainen kevätsalaatti

Vietnamilaiset kevätrullat ovat ihania. Olen tehnyt niitä pari kertaa, ja jos jotakuta muuta hotsittaa, erittäin hyvät ja havainnolliset ohjeet rullailuun löytyvät Kauhaa ja rakkautta -blogista. Meidän rullista on kurkistellut mm. vesikrassia, mistä ihana keväinen rapeus ja vihreä maku.

Ystävä pitkän matkan takaa oli poikkeamassa käymään, ja sen kunniaksi teki mieli tarjota pötkylöitä jälleen. Mutta mutta. Helsingin keskustasta riisipapereita on lähes mahdotonta metsästää työpäivän jälkeisellä aikataululla. Kampin K-Supermarket? Ei. Tokyokan? Ei. Keskustan Sokos? Ei. Stocka keltaiseen puettuna? Ei ei. Mikä avuksi?

























Vietnamilainen kevätsalaatti, tietty! Mukaan mahtui vaikka mitä hyvää, ja maku oli ihan kuin rullissa. Dippikastike on olennainen juttu tässäkin.

Vietnamilainen kevätsalaatti

kourallinen pähkinöitä
1 pkt maustamatonta tofua
tilkka öljyä, soijakastiketta, thaimaalaista currytahnaa
noin 1/2 nippua vihreää parsaa
ohuita riisinuudeleita
2-3 porkkanaa
1/2 kurkku
(pieni avokado)
1/2 nippua ruohosipulia
mizuna-salaattia
vesikrassia
1 limetin mehu
1 punainen mieto chili hienonnettuna
(kumkvatteja koristeluun, jos olet oranssilla tuulella)

*Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Siirrä syrjään.
*Paloittele tofu kuutioiksi tai suikaleiksi. Kuumenna pannulla öljy. Paista tofu hartaasti rapeaksi. Sekoita joukkoon currytahna ja soijakastike, anna makujen tarttua tofujen pintaan vielä paistamista jatkaen, ja siirrä sitten sivuun.
*Huuhtaise pannu ja laita sille kuumenemaan noin 1 cm kerros vettä. Huuhtele ja kuori vihreät parsat tarvittaessa. Napsaise niistä pois puumainen osa, ja pilko ne sitten muutaman sentin pituisiksi pätkiksi. Kiehauta parsapätkiä pannulla noin 30 sekunnin ajan. Kippaa siivilään, huuhtele kylmällä vedellä nopeasti vihreän värin säilyttämiseksi.
*Kiehauta kattilallinen vettä, siirrä kattila syrjään kuumalta levyltä ja laita veteen likoamaan riisinuudelit. Anna liota noin 5 minuutin ajan, valuta siivilässä, huuhtaise kylmällä vedellä ja laita kulhoon odottamaan. Voit saksia nuudeleita muutaman kerran ristiin rastiin, jotta salaattia on helpompi ottaa lautaselta.
*Suikaloi porkkana ja kurkku ohuen ohuiksi suikaleiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki salaatin ainekset (limettiä ja chiliä) lukuunottamatta keskenään kevyesti nostellen.
*Valuta päälle limetin mehu ja ripottele hienonnettu chili. Tarjoile nuoc mam -dippikastikkeen kanssa - dippi on tärkeä osa makua!
(*Koristele halutessasi kumkvatinviipaleilla.)

Nuoc mam -dippi (ohje Kaikki äitini reseptit -blogista, valkosipuli- ja sokerilisäystä lukuunottamatta)

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso punainen chilipalko hienonnettuna
5 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl limen mehua
reilu 1/2 dl riisiviinietikkaa
reilu 1/2 dl kalakastiketta
reilu 1/2 dl vettä

Hienonna valkosipuli ja chili (jos omistat kivimorttelin, survo ne sokerihyppysellisen kanssa murskaksi). Sekoita keskenään kaikki ainekset, kunnes sokeri on liuennut. Suljetun lasipurkin ravistelu on kätevä keino. Dippikastike säilyy lasipurkissa jääkaapissa noin viikon.

2 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta, voikohan tofun vaan jättää pois vai onko se tässä niinko oleellinenkin osa makuelämystä?

Anna kirjoitti...

Sen voi ihan hyvin jättää pois! Se oli siinä vain, jotta ruoka varmasti täyttäisi. Mutta yhtä hyvin, tai ehkä jopa paremmin, voisi laittaa katkarapuja tai vaikka possua tai nautaa - tai jättää tosiaan kokonaan pois.

Kun tuota dippiä jäi, jäin ihan koukkuun sellaiseen "pikaruokaan" että riisinuudeleiden joukkoon lisätään vaan porkkanaa, ruohosipulia, pähkinää ja sitä dippiä. Ja hyvin toimii!