tiistaina, maaliskuuta 05, 2013

Carnitas-nyhtöpossu-hybridi

Aikani pulled pork -huumaa tuumailtuani ryhdyin toimeen. Meille oli tulossa ruokavieraita, ja päätimme tarjota possua tortillojen välissä.

Ja herranenaika, kuinka paljon niitä erilaisia pulled pork -ohjeita netistä ihan oikeasti löytyi! Alkoi jo vähän ahdistaa se infotulvan määrä - mutta onneksi löysin nämä kaksi ohjetta, joita hyödynsin vapaan soveltamisen ohella. Ja löysin kuin löysinkin toimivan tyylin!

Sen verran muuten googlailusta viisastuin, että meksikolaisittain tehtynä nyhtöpossu on carnitas, ja carnitas-possun mausteliemessä taas on tyypillisesti ainakin sipulia, valkosipulia ja laakerinlehteä, ja korianterinsiemenet sopivat mukaan myös.

























Pulled pork eli nyhtöpossu eli carnitas 

1 1/2 kg possun lapaa
nokare rasvaa
vettä
2 valkosipulin kynttä karkeasti paloiteltuna
1 tl korianterinsiemeniä
1 laakerinlehti
1 sipuli lohkottuna
2 tl suolaa
n. 1/2 dl hyvää, makeaa chilikastiketta (esim. Poppamiehen Savuomena)
siirappia
(suolaa)

*Ota liha huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen valmistusta. Leikkaa lihasta mahdollinen nahka pois, jätä rasvaa kuitenkin paikoilleen. Lämmitä uuni 150°C:een.
*Lämmitä liedellä (uuninkestävässä) rautapadassa nokare rasvaa. Ruskista lihan pinta eri sivuiltaan kuumassa padassa. Lisää pataan sitten vettä sen verran että liha peittyy noin puoliväliin asti, ja lisää veteen paloitellut valkosipulinkynnet, korianterinsiemenet, laakerinlehti, lohkottu sipuli, suola ja chilikastike. Siirrä pata uuniin.
*Possu saa paistua uunissa yhteensä viitisen tuntia. Paista ensin kaksi tuntia: käännä sitten liha ja valele pinta siirappilusikallisella, anna paistua tunnin ajan, käännä ja valele toinen puoli siirapilla, anna paistua taas tunnin ajan, käännä. Laske viimeisen tunnin ajaksi lämpö 120°C:een. Kun liha on valmista, se hajoaa helposti pehmeiksi palasiksi vaikka muovikauhalla painaen.
*Nosta liha padasta ja perkaa siitä pois kaikki rasva ja sidekudos. Perkaaminen onnistuu helposti kahdella haarukalla. Kokoa "puhdistettu" liha erilliseen vuokaan. Siivilöi lopuksi pataan jäänyt liemi vuokaan, lihan päälle. Nyt voit halutessasi jäähdyttää vuoan ja antaa sen odottaa viileässä seuraavaan päivään. (Tai jos haluat jatkaa heti, mikä ettei.)
*Ennen tarjoilua levitä lihasuikaleet leivinpaperoidulle uunipellille. Valele vielä pienellä määrällä siirappia ja chilikastiketta, mausta halutessasi suolalla. Kuumenna uunissa grillivastuksen alla, kunnes lihasuikaleet ovat saaneet kunnolla ruskeaa väriä.


7 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Tää nyhtöpossu-nimitys on siitäkin kätevä ettei tarvitse välittää kansallisuusvivahteista.

Anna kirjoitti...

Mietin ihan samaa kun pähkäilin, millä nimellä tätä nyt kutsuisi :D!

Jael kirjoitti...

Venezuelassa näin usein nyhtöpossua tällä tavoin:)

http://www.seriouseats.com/recipes/2012/04/venezuelan-style-arepas-with-pulled-pork-recipe.html

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

mä olen jo pitkään miettinyt mitä sanaa käyttää sen "pulled" tarkoituksessa, ylikypsä j ahajonnut ei huokuttele, rikkirevitty ei sekään sovi, nyhtäminenkään ei mua oikein innosta, carnitas nyt kuulostaa paremmalle muttei se valitettavasti kuitenkaan auta sen suomalaisen sanan kanssa...ehdotuksia?

Anna kirjoitti...

Yaelian: Kiitos linkistä! Näyttää hyvältä :)

Herkkusuun Lautasella: Niinpä! Olisiko sitten vain murea possu? Nyhtöpossu on hauska, mutta jotenkin siitä tulee ei-niin-ruokahalua herättävä fiilis...

Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Tämä on kyllä herkkua! Hauska tuo käännösnimi! :)

Anna kirjoitti...

Tiina: Jep, niin on! Jos en ihan väärin muista, niin kuuluisikohan nimenkeksimisen kunnia Campasimpukka-blogille?