sunnuntaina, kesäkuuta 02, 2013

Raparperipiirakka eli -kakku

Olin tässä kerran menossa tapaamaan kaveriani Kaisaa, ja siinä edellisenä iltana tuttuun tapaan virittelin makeita muffinsseja eli muffineita viemisiksi. Miksi aina niitä? Tähän ei ole vastausta, sillä tälläKIN kertaa makeista muffinseista tuli täysi fiasko. Lopulta parempi puoliskoni vei ne töihinsä taukohuoneeseen, anonyymisti.





























Vaan onneksi Kaisa, ehkä ajatuksiani luettuaan, olikin tästä tietämättä päättänyt leipoa meille aivan todella hyvän raparperipiirakan. (Tai no siis pyytänyt parempaa puoliskoaan leipomaan. Kauheen hyviä seivaamaan erilaisia tilanteita, nuo puoliskot).

Pyysin ohjeen saman tien, ja taisi mennä vain viikko kun jo tein tätä kotona. Tässä leivonnaisessa on todella maukas ja mehevä pohja. Se on ilmeisesti sooda, kun tekee ihmeitä. Oma uunivuokani oli niin pieni (n. 25x25 cm), että lopputulos oli korkea kuin mikä, ja siksi siis oikeastaan enemmän kakku kuin piirakka.

Raparperikakku tai -piirakka (uunivuoalle; uunipelti vaatii 1,5-kertaisen taikinan)


yhteensä 5 dl jauhoja
(esimerkiksi 1 1/2 dl ruisjauhoja, 1/2 dl kaurahiutaleita ja 3 dl vehnäjauhoja, 
TAI 1 dl grahamjauhoja, 2 dl hiivaleipäjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja)
2 dl sokeria
1 1/2 tl soodaa
1 1/2 dl sulatettua rasvaa (esimerkiksi 100 g voita sulatettuna ja 1/2 dl rypsiöljyä)
3 1/2 dl maustamatonta jogurttia (voi olla myös kermaviiliä tai rahkaa)

muutama raparperinvarsi
fariinisokeria

(kanelia)

*Jos käytät tuoretta raparperia, viipaloi varret, laita kattilaan, kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä niin että viipaleet juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehahtaa nopeasti ja valuta. Jos käytät pakasteraparperia, voit käyttää sen sellaisenaan.
*Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen. Kaada seos voideltuun tai leivinpaperoituun vuokaan.
*Levitä pinnalle raparperiviipaleet. Sirottele pintaan parin ruokalusikallisen verran fariinisokeria. Fariinisokeri on tärkeä, sillä paistuessaan se antaa piirakalle ihanan karamellimaisen pinnan.
*Paista 200 asteen lämmössä uunin keskitasossa noin 40-45 minuuttia tai kunnes paistos on pinnalta kauniin ruskea, eikä hammastikkuun tartu taikinaa, kun kokeilet kakun kypsyyttä.
(*Halutessasi ripottele valmiin piirakan pinnalle kanelia; tämä oli oma lisäykseni mutta ei ollut lainkaan haitaksi.)




Ei kommentteja: